Nyirokmasszázs

Akinek jól működik a nyirokkeringése, a betegségek nagy hányada elkerüli. Vajon miért?

A nyirokkeringés feladata a méreganyagok, vírusmaradványok, toxinok testünkből való kiszűrése. Nyirokkeringésünk alapvetően renyhén működik, mivel nincs olyan „motorja” mint ami a keringésnek a szív. A helytelen táplálkozással még inkább gyengítünk a nyirok áramlásán, a zsíros ételek, feldolgozott élelmiszerek sűrítik a nyirokfolyadékot, a testünkbe kerülő méreganyagok könnyedén megülnek a nyirokcsomókban, így azok egyre nehezebben szűrik meg a nyirkot. Ilyenkor pangásos állapot kezd kialakulni, melynek szerteágazó következményei vannak: narancsbőr, szénanátha, lábdagadás, akne. Súlyosabb esetekben nyiroködéma, fokozatos „elmérgeződés” folyamata indulhat el. A nyirokkeringés feladata a méreganyagok, vírusmaradványok, toxinok testünkből való kiszűrése. Nyirokkeringésünk alapvetően renyhén működik, mivel nincs olyan „motorja” mint ami a keringésnek a szív. A helytelen táplálkozással még inkább gyengítünk a nyirok áramlásán, a zsíros ételek, feldolgozott élelmiszerek sűrítik a nyirokfolyadékot, a testünkbe kerülő méreganyagok könnyedén megülnek a nyirokcsomókban, így azok egyre nehezebben szűrik meg a nyirkot. Ilyenkor pangásos állapot kezd kialakulni, melynek szerteágazó következményei vannak: narancsbőr, szénanátha, lábdagadás, akne. Súlyosabb esetekben nyiroködéma, fokozatos „elmérgeződés” folyamata indulhat el.

A manuális nyirokmasszázs megalkotója Dr. Emil Vodder dán masszázsterapeuta és felesége, ők fejlesztették ki az 1930-as években a ma már tudományosan bebizonyított és elismert masszázstechnikát. A nyirokdrenázs (nyirokmasszázs) szabályos, ritmikus, pumpáló fogásokra épül, mely a bőr- és a kötőszövet ingerlésével segíti a test kritikus területein felgyülemlett nyirokfolyadék távozását. Az általában 10 masszázsból álló kúra folyamán nem csak az ödémásodástól szabadulhatunk meg, hanem a narancsbőr is mérséklődik a testünkön, emellett fokozzuk a szervezet védekezőképességét. A terápia rendkívül jól stimulálja az immunrendszert, javítja az anyagcserét, továbbá nyugodt idegállapotot eredményez. Harmonizál, segíti a szervezet általános regenerálódását. Relaxál testi, idegi és agyi szinten egyaránt. Felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, káros mellékhatások nélkül. Továbbá rendkívül hatékony allergia, megfázás, acne, műtéti heg kezelésére is. Regenerálásra, fogyókúrázóknak, ill. szülés után a kismamáknak a bőr- és kötőszövetek rugalmasságának visszanyerésére is kiváló. Egy kúra 10-20 alkalomra szóló kb. 60 perces kezelés, melyet 1 hét szünet követ. Rendszeresen érdemes alkalmazni, 1 kezelés nem hozza még meg a várt eredményt. Akár naponta végezhető, káros mellékhatása nincs.

Nyirokdrenázs (nyirokmasszázs)

A manuális nyirokdrenázs (limphdrainage) megalkotója Dr. Emil Vodder, aki 1936-ban Párizsban tárta a nyílvánosság elé tapasztalatait. Nem fogadták nagy lelkesedéssel, mivel a nyirokrendszer, főleg a nyirokcsomók masszírozása tabu volt az orvosok, masszőrök számára. A drenázs szó használata a megfelelő, mert jelentése víztelenítés, váladék- folyadékelvezetés. A drenázsnak semmi köze a klasszikus masszázshoz. A manuális nyirokdrenázs ma már tudományosan bebizonyított, elismert kezelőeljárás.

Nyirokedényrendszer (Systema Lymphaceum) anatómiája

A szövetekben termelődő nyiroknak, valamint a bélcsatornából felszívódó nyiroknedv szállítására, részben pedig fehérvérsejtek termelésére szolgál. A nyirokedényrendszer nyirokhajszálerek, nyirokerek dús hálózatából, valamint nagyobb nyiroktörzsekből, a csőrendszerbe iktatott nyirokszervekből áll. A nyirokrendszer a szövetek közötti résekből indul ki, a nagy nyiroktörzseken keresztül a vénás rendszerbe ömlik. A nyirokrendszer nem egy önmagába visszatérő rendszer, mint a véredényrendszer, hanem a vénás rendszernek egy, a perifériáin vakon végződő oldalágaként fogható fel. Tehát a nyirokrendszer a vérkapillárisok területén a szövetrésekben kezdődik, majd a vénás rendszerre párhuzamosan egyre nagyobb törzsekben gyűlik össze, a főtörzsek végül a vénás rendszerbe torkollnak. Így a nyirokrendszer nevezhető a vénás rendszer mellékpályájának. A nyirokerek hálózatában nem található olyan közbeiktatott izmos szerv mint a szív, amely a nyirok áramlását fenntartaná. A nyirok mozgását más tényezők is befolyásolják. Ezek közül a legfontosabbak a szövetnedv nyomása, a nyirokerek falának aktív összehúzódása, a negatív mellkasi nyomás szívó hatása, a környező szervek izmok nyomó hatása.

A nyirok (lympha)

A nyirok a nagy vérkör hajszálérhálózatának területén képződő folyadék, amely a vérplazmából származik. A nyirokérrendszerben áramló színtelen, enyhén lúgos vegyhatású (pH: 7.4) testfolyadék. Változó mennyiségű zsírt tartalmaz a táplálkozástól függően. A nyirok pontos mennyisége nem ismert. Naponta kb 1-2 liter nyirok áramlik a nyirokereken keresztül a vérbe. A nyirok folyékony, sejtes állományból áll. Folyékony állománya a nyirokplazma. A nyirok kizárólagos alakos eleme a nyiroksejt (lymphocyta). A nyiroksejtek száma nem állandó. Normális körülmények között a nyirokképződés és a nyirokelvezetés egyensúlyban van. A nyiroktermelődés mértékét különböző tényezők befolyásolják. A nyirok termelődése fokozódik, ha a kapillárisokban nő a vérnyomás, a kapillárisfal áteresztő képessége fokozódik, csökken a plazma fehérjetartalma – mivel ez az ozmózisnyomás csökkenését eredményezi – a szerv működése fokozódik.

Limphdrainage

A manuális nyirokdrenázs megalkotója Dr. Emil Vodder,aki 1936-ban Párizsban tárta a nyílvánosság elé tapasztalatait. Nem fogadták nagy lelkesedéssel, mivel a nyirokrendszer, főleg a nyirokcsomók masszírozása tabu volt az orvosok, masszőrök számára. A drenázs szó használata a megfelelő, mert jelentése víztelenítés, váladék- folyadékelvezetés. A drenázsnak semmi köze a klasszikus masszázshoz. A manuális nyirokdrenázs ma már tudományosan bebizonyított, elismert kezelőeljárás.

Nyirokerek (Vasa lymphacita)

A nyirokereket Aselli páduai tanár fedezte fel 1622-ben, a kutya bélfodrában. Ő azonban úgy gondolta, hogy vérképzéshez szükséges anyagokat szállítanak a májba. Az emberi nyirokrendszert egymástól függetlenül a svéd Rudbeck, illetve a dán Bartholin ismerte fel 1653-ban. A nyirokereknek csupán mikroszkóppal látható formája a nyirokhajszálér. A nyirokkapillárisok zárt falú, csupán endothellel határolt erecskék, melyek rendszeresen összeszövődnek a véredény-kapillárisokkal. A nyirokhajszálerek falán szövetnedv kerül a nyirokerecskékbe,mely a nyirok plazmáját alkotja. A nyirok-kapillárisok összenyílásából nyirokerek keletkeznek. Faluk olyan rétegekből áll, mint a vénáké és bővelkedik a vénák billentyűihez hasonló billentyűkben. A nyirok lassabban áramlik mint a vér a vérerekben, áramlásai iránya a máj kivételével, a vénás vér haladási irányával megegyező. A nyirokerek száma és a közöttük lévő anastomosisok terjedelme sokkal nagyobb, mint a véredényeké. Valamennyi nyirokedény nyirokcsomóba lép be,melyekben felveszi a nyiroksejteket. A nyirokrendszer nyirokkapillárisokkal kezdődik, majd nyirokerekben folytatódik. A nyirokerekben billentyűk találhatók, amelyek az egyirányú nyirokáramlást biztosítják. A nyirokrendszer kontrasztanyaggal röntgen-szerűen kimutatható. A nyirokerek gyöngyfüzérre emlékeztető képet mutatnak.A füzérek és a billentyűk között csomók vannak. A nyirok a vérpályába jutás előtt legalább egy nyirokcsomón áthalad. A nyirokcsomók a szűrőállomások , keresztmetszetükön a külső réteg a kéreg, a belső a velőállomány. A kéregállományban a nyirokszövet kerek tüsző alakú, a velőállományban sugaras elrendeződést mutat. Az alapszövet hézagait lymphociták töltik ki. A bevezető nyirokerek a nyirokcsomó domborulatokon lépnek be. A kivezető nyirokér a hyluson ( A szerven lévő bemélyedés, erek, idegek belépési helye) át távozik. A nyirokcsomók a lymphocitaképzés központjai.

Nyirokszervek (organo lymphatici)

Minden olyan kisebb-nagyobb képződményt, mely a szervezet legkülönbözőbb helyein található, melyek nyiroksejteket termelnek, nyirokszerveknek tartjuk. 

Nyirokszervek
Nyiroktüszők (lymphonoduli). Egyszerű nyiroktüszők: (lymphonoduli solitarii) a bélben, hörgőkben, összetett nyiroktüszők (lymohonoduli aggregati) a mandulák.
Nyirokcsomók (lymphonodi).
Csecsemőmirigy (thymus).
Lép (lien).

Nyirokcsomók

A nyirokerek lefutásában található kerek vagy hosszúkás, gyakran lapított szervek. Nagyságuk változó. Általában 2-3 mm átmérőjűek, de kóros hatásokra erősen megnövekedhetnek. A nyirokcsomókat körülveszi egy kötőszöveti tok, melyet vastag zsírszövet borít. kéregállományból, lymphában gazdag belállományból áll, melynek nagy részét a mirigy üregrendszere a sinus foglalja el. A nyirokcsomók száma igen nagy, nem egyenletesen elosztva találhatók a szervezetben. 6-700 nyirokcsomó közül a fejen kevés található. A fej nyirokcsomói elsősorban az állkapocs alatti háromszögben találhatók. A szájüreg illetve a fogak fertőzéses megbetegedéseiben bekövetkező gyulladásukat fájdalmas duzzanat jelzi. A nyakon azonban sokkal több található, ami különös figyelmet érdemel, mert a bevezető nyirokereiket a száj, torok, a garat területéből kapják. Ezek a külvilág kapui, egyben a fertőzés útjai. A felső végtagon a hónaljárok nyirokcsomói fontosak. A felső végtag sérülésekor érzékeny , könnyen tapintható duzzanatait észlelhetjük. A mellkas nyirokcsomói közül a tüdőkapuban található hiluscsomók említendők, melyek a hörgök mentén mélyen benyúlnak a tüdők állományába is. Afferens nyirokereiket a tüdők szöveteiből kapják. A hasüregi nyirokcsomókat fali és zsigeri csoportra osztjuk. A fali csoport nyirokcsomói az arteria iliaca és a hasi aorta két oldalán füzérszerűen kapcsolódnak a láncba. A hasüreg zsigeri nyirokcsomói a zsigerek mentén találhatók. Az alsó végtag nyirokcsomói a lágyékszalaggal párhuzamosan helyezkednek el. Az alsó végtagokból, a hasfal alsó részéből és a külső nemi szervekből gyűjti a nyirkot.

A lép

Szervezetünk legnagyobb nyirokszerve a lép. Elhelyezkedése a hasüreg bal oldalán, a rekeszizom a gyomor között a IX-X. borda magasságában van. Kékes-vörös puha tapintású ovális szerv, amely felnőttkorban 10-12 cm hosszú, 150-200 gramm súlyú. Rekeszi zsigeri felszíne van. A zsigeri felszínén található a lépkapu. A lépet hashártya borítja. A lép a hasüregi vérkeringést szabályzó funkciója mellett, a vörösvértestek lebontását, a vér raktározását lymphociták termelését is végzi. ezen feladatai mellett a reticuloendothelialis rendszer jelentős tagja, fontos szerepet tölt be a szervezet immunreakcióiban is. A lépsejtek fagocitózisra képesek.

Mandula

A mandulák hámmal borított nyirokszervek. Állományukban nyiroktüszők találhatók, amelyek lymphocitákat képeznek. Tonsilla a szervezetben több helyen található: orr- vagy garatmandula (tonsilla pharingea) a garat orri szakaszában, szájpadmandula (tonsilla palatina) a torok oldalfalán lévő redők között található, ez nyitott szájban látható, nyelvmandula (tonsilla lingualis) a nyelvgyök állományába beágyazva helyezkedik el. A mandulák azzal, hogy lymphocitákat termelnek, fontos szerepet játszanak a szervezet immunvédekezésében.Ezen kívül lényeges még az a védő szerep, melyet a mandulák a légző illetve az emésztőrendszer bejáratánál biztosítanak.

A nyirok (lympha)

A nyirok a nagy vérkör hajszálérhálózatának területén képződő folyadék, amely a vérplazmából származik. A nyirokérrendszerben áramló színtelen, enyhén lúgos vegyhatású (pH: 7.4) testfolyadék. Változó mennyiségű zsírt tartalmaz a táplálkozástól függően. A nyirok pontos mennyisége nem ismert. Naponta kb 1-2 liter nyirok áramlik a nyirokereken keresztül a vérbe. A nyirok folyékony, sejtes állományból áll. Folyékony állománya a nyirokplazma. A nyirok kizárólagos alakos eleme a nyiroksejt (lymphocyta). A nyiroksejtek száma nem állandó. Normális körülmények között a nyirokképződés és a nyirokelvezetés egyensúlyban van. A nyiroktermelődés mértékét különböző tényezők befolyásolják. A nyirok termelődése fokozódik, ha a kapillárisokban nő a vérnyomás, a kapillárisfal áteresztő képessége fokozódik, csökken a plazma fehérjetartalma – mivel ez az ozmózisnyomás csökkenését eredményezi – a szerv működése fokozódik.

A nyirokrendszer élettana

A nyiroködéma kialakulása

Nyirokrendszer
Normális körülmények között a nyirokképződés és a nyirokelvezetés egyensúlyban van. Az immunrendszer kifogástalan működése nagyrészt a nyirokérrendszertől függ. Naponta 2-4 liter felesleges víz, fehérje, elhalt sejt, idegentest és zsír kerül kivezetésre a kötőszövetből.

Ha ez a szűrőfunkció korlátokba ütközik, a szervezet nem tud megszabadulni ezektől a felhalmozódott salakanyagoktól, az immunrendszer nem képes tartósan ellenállni a terhelésnek, gyakoriak lesznek a visszatérő fertőzések. Következtében az immunrendszer legyengül és sérülékennyé válik.

Ha az erek nem tudják a szövetközti folyadékból létrejövő nyirkot elszállítani, tartós nyirokvizenyő alakulhat ki.

Ödéma (vizenyő)
Kóros folyadékmennyiség felszaporodása a sejtek között a test szöveteiben illetve valamely testüregben, amit gyulladás, vénás vagy a nyirokkeringés akadályozottsága vagy túlterhelése, szívelégtelenség illetve veseműködési probléma okoz. Leggyakoribb előfordulási helye a bőr alatti laza kötőszövet.

Megoldás rá a nyiroködéma mentesítő kezelés, nyirokdrenálás. Célja a nyirok és a vénás keringési rendszer karbantartása a felgyülemlett ödémák kiürítése, elvezetése.

MI OKOZHAT NYIROKÖDÉMÁT?

Néha veleszületett nyirokérhiány. Sok nőnek a menstruációs ciklussal összefüggő átmeneti ödéma okoz problémát vagy a zsírszövet és a nyirokerek jóindulatú, de kellemetlen elváltozása. Nekik a karcsú derekuk ellenére a lábuk ödémás, vastag és ezt fogyókúra sem szünteti meg. Mi okozhat másodlagos nyiroködémát? Például nyirokcsomó, nyirokér sérülése, gyulladása vagy betegség miatti eltávolítása. Emlőműtét után is kialakulhat. Ilyenkor a nyirokcsomóhoz tartozó gyűjtőterület valamint az érintett oldali végtag nyirokkeringése lassul, és nyiroködéma alakulhat ki. Az emlő daganatos megbetegedése a nyirokereket, nyirokcsomókat is érintheti. Műtét során a betegség stádiumától függően távolítanak el a mellből, az izomzatból, a mell környéki és hónalji nyirokcsomókból. Ha csak egy nyirokcsomót is kivesznek, főleg a hónaljból, figyelni kell a nyiroködéma megelőzésére, mert a nyirokkeringés már nem száz százalékos és a műtéti heg is akadályozza az elfolyást. Gyulladás, vérömleny, sugárkezelés is megterheli a nyirokkeringést.

NYIROKÖDÉMA DIAGNÓZIS: duzzanat esetén elsősorban a beteg kikérdezésével, korábbi betegségek, előzmények és műtétek megismerésével, betegvizsgálattal, az ödéma megtapintásával állapítom meg.

HOGYAN LEHET KEZELNI EZT A FAJTA ÖDÉMÁT

A nyirokban sok fehérje, nagy molekulák, sejtek vannak, ezért a nyiroködéma más, mint a szívbetegek puha, vizes ödémája. Más, keményebb a tapintása is, vízhajtóval nem távolit ható el, felpolcolásra sem javul. A nyiroködémának több fokozata van. Az első fokozatban még nincs látható ödéma, de a nyirokkeringés kapacitásának határán teljesít. A második fokozatban látható ödéma van, ami az ujjbenyomatot sokáig megtartja. A harmadik fokozatban, általában több év után már súlyos, nem, vagy nehezen visszafordítható elváltozások láthatóak. Vízhajtó gyógyszerek hatására valamennyi víz távozik, de a felhalmozódó fehérjétől az ödéma még keményebb lesz, ezért nem ajánlott használatuk nyiroködéma-csökkentés céljából.

MEGELŐZÉSE

Kerülni kell a kar túlerőltetését cipeléskor, a bőr sérülését, kórokozók bejutását, a keringés elszorítását szűk ruhadarabokkal,

MEGOLDÁS

A manuális nyirokterápia speciális fogásokkal a kötőszövetre és a benne lévő pici nyirokerek összehúzódására hat, megnyitom az addig nem működő kis nyirokkapillárisokat, majd kézzel irányítom az ép nyirokerek és nyirokcsomók felé a felgyülemlett szövetközti folyadékot. szűk ruhadarabokkal,

A nyirokmasszázs hatásai

Hat az immunrendszerre
megkülönböztetünk sejtes un. humoralis immunvédekezést. A sejtes védekezésben részt vesznek: lymphocyták, plazmasejtek, phagocyták, macrphagok. A humorális védekezésben a fehérje gammaglobulinja az ellenanyag. Amikor nyirokdrenázst végzünk, a folyadékegyensúly normalizálódása által a védekezés is hatékonyabbá válik. -Hat a vérerek és nyirokerek simaizomzatára: a vérerek simaizmaira tonizálóan hat, contractio jön létre, a páciens elsápad. Ezáltal a kapillárisok visszaszívó hatása nő, a szövet kitisztul. A nyirokerek körkörös izmai önállóan működnek, pumpaszerűen. Ha valami miatt zavar keletkezik, a manuális nyirokdrenázzsal ezt helyreállíthatjuk.

Drenázs (drainage) hatás
folyadék-váladékelvesztés, víztelenítés. A nyirokdrenázs alkalmazásakor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás, elmozdítás.

Hatása a kötőszövetre

a kötőszövet alapállománya tartalmaz: mukopolysacharidokat, hyaluronsavat, fehérjéket. Ebbe az alapállományba ágyazódnak be collagen és elastikus rostok, idegvégződések, kötőszöveti sejtek és kapillárisok. Ez a szövet folyékony, egyszer sol (kolloid oldat), egyszer gél (kocsonyás kolloid rendszer) állapotú. A nyirokdrenázs hatására a szövet sol állapotú lesz a drenázs hatás által a kis molekulájú anyagok a víz a vérrendszerbe kerül ( sol állapotban a molekulák könnyen mozdíthatók). A nyirokerek izgatása, ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat eltávolítjuk a kötőszövetből. Ilyen anyagok (méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállíthatók el): fehérjék, sejtek, vírusok, baktériumok, toxinok, salakanyagok.

Hat az idegrendszerre
a vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, a páciens nyugodt, álmos lesz. Hat a reflexekre és a fájdalomérző reflex pályákra. A jól kivitelezett nyirokdrenázzsal a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, amelyeknek az a feladatuk, hogy a fájdalomérzetet csökkentsék. Ennek magyarázata: a fájdalomingert egy bizonyos receptor felveszi, majd több átkapcsolási helyen keresztül az inger a központi idegrendszerhez jut. A neuron továbbítja az ingerületet az un. védekező-gátló sejthez.

Hat a reflexekre és a fájdalomérző reflex pályákra
A jól kivitelezett nyirokdrenázzsal a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, amelyeknek az a feladatuk, hogy a fájdalomérzetet csökkentsék. 

Anticellulit kezelés
a nők 95%-nak okoz gondot. Nemcsak túlsúlyos, vagy időskorúakra jellemző, hanem vékony fiatal nőknél is gyakori. Ennek oka, kevés és nem megfelelő mozgásfajta, stressz, öröklődés, hormonális tényezők, fogamzásgátló, a táplálékkal bevitt “rossz üzemanyag”. Ezzel a különleges masszázs technikával és eszközökkel, a szövetek között rendellenesen felhalmozódott zsír, toxin, testfolyadék és egyéb méreganyagok kivezetése történik.Ekkor anti-cellulit masszázsolajjal serkentjük a vér, és nyirokkeringést, ami útján mindez távozik a beleken és a vesén keresztül.

Hat a vérerek és nyirokerek simaizomzatára
A vérerek simaizmaira tonizálóan hat, contractio jön létre, a páciens elsápad. Ezáltal a kapillárisok visszaszívó hatása nő, a szövet kitisztul.

Ajánlom

… prevenciós, egészségmegőrző célzattal • Fogamzásgátlót szedő nőknek • Klimaxban levő nőknek • Premenstruációs-szindróma enyhítésére, feszültség csökkentésére • Krónikus légúti fertőzések esetén: nátha, megfázás, arc-, orrmelléküregek betegségeinél • Szénanátha enyhítésére • Legyengült immunrendszer aktiválására • Hatásos fejfájás, migrén esetén • Arc- és egyéb ödémák csökkentésére • Puffadás, székrekedés megszüntetésére • Cellulitisz, narancsbőr csökkentésére • Alsó lábszáron kialakuló ödémák csökkentésére • Lelki, fizikai trauma enyhítésére • Stressz, alvászavar, koncentráció zavar oldására • Magas vérnyomás csökkentésére • Termékenység fokozására • Betegség utáni felépülés segítésére

Vendég u. 84-86.

DEBRECEN

Hegyközi Emese

DR. VODDER-FÉLE NYIROKMASSZÁZS

Két életed van. Az egyik a masszázsom előtti, a másik a masszázsom utáni. Fedezd fel, melyik a jobb számodra!